2022

11 FEB

Arsen Petrosyan Quartet, Folkmusikkaféet Allegården

Arsen Petrosyan Quartet spelar klassisk armenisk, traditionell musik som spänner över olika epoker och genrer inom Armeniens historiska tidslinje.
Arsen Petrosyan har framstått som en av de viktigaste förespråkarna för den armeniska duduken för sin generation. I fotspåren av etablerade dudukmästare som Djivan Gasparian och hans mentor Gevorg Dabaghyan har Petrosyan lyckats hitta sin egen väg genom olika samarbeten med bland andra Steve Hackett (Genesis), Emiratis kompositör Ihab Darwish och auditören Omar Bashir. Förutom sina ensembler, A.G.A Trio och The Arsen Petrosyan Quartet, har han uppträtt i hela Europa, Mellanöstern, Centralasien och Kaukasus. Som soloartist har Petrosyan även turnerat flitigt i Nordamerika, såväl som de områden som nämns ovan.

Arsen har nyligen släppt albumet "Hokin Janapar", och vid det tillfället är han nu på turné. "Hokin Janapar" betyder "Min själs resa" på armeniska, och är Petrosyans nostalgiska utforskande av musik som har berört hans själ, och som speglar den armeniska nationens fortsatta odyssé. Låtarna på skivan är inte bara låtar, de är snarare ett dokument av en nation och kultur som vägrar att dö.

17 MARS

St Patrick's Day, Skeppet GBG

World Sessions bjuder in att fira St Patrick's Day och Irlands nationaldag på Skeppet GBG den 17 mars 2022!
Oavsett om du vill ta en öl och lyssna på irländsk folkmusik, eller spelar ett instrument är du hjärtligt välkommen!

PROGRAM:  Fri Entré
Plocka fram intrumentet och lär dig spela nya jigs, reels och en och annan vals med violinisten Davy Garner.
> 18.00-19.00 | Digital låtstuga med Davy Garner
Anmälan till digital låtstuga: https://forms.gle/zaCQQMui698j7T2c7
> 19.00-20.00 | Fysisk låtstuga med Davy Garner
Äger rum på Skeppet, föranmälan krävs ej.
> 20.00-23.00 | Öppen jamsessions!
Välkommen att delta i en öppen jamsession under ledning av Hampus Grönberg och Davy Garner. Alla akustiska instrument är välkomna!

6-8 APRIL

6 APRIL Folkets hus i Mustadfors (eventlänk)
7 APRIL Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
8 APRIL Rydals Herrgård, Rydal (eventlänk)


Blake Miller & Old Faschion Aces,
Café Hängmattan

Blake Miller & the Old Fashioned Aces blåser nytt liv i ett gammalt sound. Det är traditionell cajunmusik i en traditionell sättning, framförd av en ung och kraftfull trio med en stor dos spelglädje på scen. Oavsett om de framträder som en akustisk trio eller som ett fullt elektriskt band, kan finare cajunmusiker knappt hittas.


I en värld där det verkar som att alla ständigt tänjer på gränserna för Louisianas franska musik, häckar Blake Miller & the Old Fashioned Aces bekvämt i genrens välslitna låtar. Från gamla fiollåtar, till klassiska dansgolvsfavoriter och tvåspråkiga countryklassiker, är  deras musik äkta tröstmat för Cajun-fantaster!


Läs mer om bandet och musikerna på: https://www.oldfashionedaces.com/bio

23-24 APRIL
23 APRIL Stationen, Svenshögen (eventlänk)
24 APRIL Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
24 APRIL Livestream och häng, Vänna Gård (eventlänk)
Dal:um
Seoul-baserade duon Dal:um bemästrar de traditionella koreanska stränginstrumenten gayageum och geomungo. De skapar en himmelsk ljudvärld som lyfter det subtila mellan tonerna. 
Trots instrumentens liknande utseende skiljer de sig förvånansvärt mycket vad gäller struktur, spelteknik och stämma. Dal:ums innovativa tolkningar skapar harmoni mellan stark energi och instrumentent vackra röster. Deras vackert balanserade och expansiva musik är definieras av dialog och kreativa motsättningar. 

11-12 MAJ

11 MAJ Helsjöns Folkögskola kl.19.00
12 MAJ
Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
12 MAJ
Livestream och häng, Vänna Gård (eventlänk)

Ross Daly och Kelly Thoma

Ross Daly och Kelly Thoma är en duett av unik karaktär. Centralt i deras musikaliska möte är ett ganska obskyrt och föga känt instrument, Lyra, en liten upprätt knäfiol som används i ett antal Mellanöstern- och Balkantraditioner, samt i musiken på ön Kreta där Ross Daly och Kelly Thoma bor.
Musiken som spelas av dessa två artister hör dock inte till någon enskild tradition, utan hämtar sin inspiration från en mängd uråldriga och tidlösa traditioner som härrör från modalmusikens breda värld. Dessa element är införlivade i en ny genre som Ross Daly refererar till som Contemporary Modal Music.
Ross Daly och Kelly Thoma, inspirerade av en djup tro på den transpersonella och transcendentala karaktären hos de tidlösa arketypiska modala traditionerna i öst, har studerat dessa traditioner utförligt med några av världens största musiker. Kunskapen från dessa källor integreras sedan i egna kompositioner som återspeglar deras uppfattning om musikkonstens heliga natur.

1 JULI, 6 AUGUSTI
1 JULI Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
1 JULI
Rydals Herrgård, Rydal (eventlänk)
6 AUG Vänna Gård, Vänna (eventlänk)

Seven Foot Frank

Förälskade i det musikaliska soundet från knastriga stenkakor har Malmöduon Seven Foot Frank skrivit ny musik som om 1920-talet aldrig tog slut.

Duon är baserad i Malmö och består av Jonas Frank Jirhamn på sång, tenorgitarr och mellotron samt av kusinen Lukas Lindberg på stämsång, mandolin och femsträngad banjo. Bandet bildades efter att Frank och Lukas möttes på en släktträff och upptäckte att de delade en passion för gamla fiollåtar från bergen i södra USA. Uppvuxen med endast en asfalterad gård som lekplats har Frank alltid levt i fantasin och vill nu dela med sig av världen han byggt upp i sitt huvud. Genom att föra samman det överjordiska med det traditionella lyckas han att få det osannolika kännas trovärdigt. Förbudstidens Amerika, den stora depressionen och industrialiseringen möter kosmisk skräck, science fiction och magisk realism.  


3, 5-6 AUGUSTI

3 AUG Mosaik Konstkafé (eventlänk)
5 AUG Rydals Herrgård (eventlänk)
6 AUG Vänna gård, Vänna (eventlänk)

Tiganites Meres (GR), Mosaik Konstkafé

'Tiganites Meres' är ett grekiskt rebetiko-band bestående av tre kvinnliga musiker från Thessaloniki och Aten. Bandet startades för att lyfta kvinnliga musiker i den annars mansdominerade genren rebetiko. Deras repertoar baseras på de två grekiska musikstilarna rebetiko och smirneiko, som förenar grekisk och turkisk musiktradition i perfekt harmoni.
Bandets medlemmar kombinerar sina kunskaper och erfarenheter kring dessa två genrer med sina egna personliga stilar som tar ett nytt grepp om denna tidlösa musik. Lyssna på Tiganites Meres HÄR
Bandmedlemmar
Lina Alatzidou: sång och slagverk
Eirini Zogali: bouzouki och baglama
Haroula Tsalpara : dragspel, baglama och sång

2-4 SEPTEMBER Göteborg Folk Festival
www.goteborgfolkfestival.com 


Det blir en festival även i år!

Göteborg Folk Festival bjuder in till en helg full av konserter, workshops, jam och gemenskap. Läs mer om programmet och håll er uppdaterade på www.goteborgfolkfestival.com eller här på Facebook.

HAMRAAZ & TRIO SIGNAL
3 SEP
Göteborg Folk Festival, GBG (eventlänk)
3 SEP
Vänna Gård (livestream event )
9 SEP Trio Signal Rydals Herrgård, Rydal (eventlänk)


TRIO SIGNAL

Tre musiker med olika musikalisk och kulturell bakgrund skapar ett spännande interkulturellt musikaliskt möte och bjuder publiken på en oförglömlig upplevelse. Tillsammans skapar de en livfull repertoar; en musikalisk dialog mellan kurdiska, persiska och indisk musiktraditioner.

HAMRAAZ [IRN/FR]
Hamraaz hämtar sin inspiration från modalitetens skönhet, ur dudukens dynamiska karaktär och tanbourens rika rytmer.

NOWAK/HENDRIX & Oscar/Jonathan 
13 OKT Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
14 OKT
Rydals Herrgård, Rydal (eventlänk)
15 OKT Vänna Gård, Vänna (eventlänk)

Oskar & Jonathan
När den tredje medlemmen i Goodland trio (Hanna Wiskari Griffiths) flyttade till Nya Zeeland satt två kvar i Göteborg och funderade på vad de skulle göra härnäst. De bildade då duon Oskar & Jonathan och började skriva nytt material, gjorde ett antal spelningar och spelade sedan in en duoskiva som släpptes i våren 2019.
På albumet Panna mot panna visar Oskar & Jonathan prov på sitt utomordentliga låtskrivande och samspel både som duo och som kvartett.


Nowak/Hendrix duo
Även om Lena Nowak och Lies Hendrix kommer från väldigt olika bakgrunder har de bara ett mål tillsammans: att spela de vackraste melodierna. De melodierna kan vara glada eller sorgliga, känslofulla eller melankoliska, traditionella eller nya. Det spelar ingen roll, så länge de rör och inspirerar.


Eriksson/Myhr/Malmström
10 NOV Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
Livestreambiljett från hängmattan
10 NOV
Vänna Gård (livestream event)
11 NOV
Rydals Herrgård, Rydal (eventlänk)
12 NOV Mellby Bygdegård, Mellby (eventlänk)

Eriksson/Myhr/Malmström

Eriksson/Myhr/Malmström är en svensk/norsk trio som spelar nykomponerad folkmusik på gitarr, hardingfela och klarinett/basklarinett. Med inslag av improvisation och stämföring baserad på tekniker lånade från kontrapunkt har trion hittat fram till ett spännande musikaliskt uttryck. Gitarrens melodiska och kontrapunktiska roll tillför en ny nyans, och hardingfelan och klarinetten går utanför sina roller som melodiinstrument genom improviserade ljudbilder och ackompanjemang.


Jul i Nord
8 DEC
Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
9 DEC Rydals Herrgård, Rydal (eventlänk)
10 DEC Gustavsfors Folkets hus (eventlänk)
11 DEC Eftersändingjulfika, Mellby (eventlänk)

LIVESÄNDINGAR FRÅN CAFÉ HÄNGMATTAN 8/12
8 DEC
Kulturhuset Skene (eventlänk)
8 DEC Julfika, Lur (eventlänk)

Jul i nord är glittrande, julpyntade hus i vintermörka nord. Jul i Nord är stillsam och sakral
stämning under ljuskronorna i den lilla träkyrkan. Jul i Nord är fest och gamman i
mellandagarna när alla äntligen har tid till det. Och Jul i Nord är de mystiska övernaturliga
väsen som smyger sig fram när mörkret sänker sig över Norden.
Den norsk-svenska kvartetten med Ingebjørg L. Reinholdt (sång/gitarr), Hanna
Andersson (fiol/sång), Morten Kvam (bas/sång) og Hilde Fjerdingøy (durspel/sång) har
sedan år 2015 spridit traditionell julmusik från Norge och Sverige med hjälp av sång, spel
och god humor. År 2020 släppte gruppen sitt debutalbum Jultråddokka. Tillsammans har de
funnit ett eget sätt att skapa julstämning. Till Sverige tar de med sig för den svenska publiken


2021

18 FEBRUARI

Kl. 19.00 Livestream

Mardi Gras konsert & workshop


Välkommen att fira Mardi Gras med World Sessions den 11 februari 2021!
Vi rivstartar året genom att bjuda in till digital konsert och workshop - i cajundans och låtspel - med två av genrens stjärnor, Joel Savoy och Cedric Watson - live från Louisiana! Kelli Jones lär ut grunderna i one-step, two-step och cajunvals.

24 MARS

Kl. 19.00 Livestream

Rookie Riot


'
Välkommen till en digital konsert med World Sessions!
Kvällens liveband är inga mindre än Rookie Riot! - som spelar traditionell, drivande bluegrass med inslag av modernare låtar anpassade till bluegrasstraditionen.

18 MARS Livestream

Digital ST Patrick's Day

// PROGRAM //
18.00 - 21.00 | Låtstuga & session med föreningen TIMSIG [GBG]
Tore, Mattias och Hampus lär ut irländska jigs och reels på flöjt, banjo och gitarr och passar även på att framföra några låtar. Avslutningsvis spelar vi igenom allt som lärts ut, så att ni där hemma får möjlighet att spela med även i fulltempo. Alla instrument är välkomna att delta!
För att delta, föranmäl dig genom:  https://forms.gle/PwrjUfAVh1YiW5zH8 Läs mer om TIMSIG här: www.timsig.se
//////////////////////////////////////////////////////////////////////
18.00 - 21.00 | Låtstuga & fiolteknik med Davy Garner [SCO]
För den som vill utveckla sitt spel kommer Davy Garner att lära ut genrespecifik fiolteknik, med fokus på frasering och ornament. Han kommer även hålla låtstuga med fokus på lite mer okända jigs och reels. För att delta, föranmäl dig genom: https://forms.gle/Uroo6g8VVEJDjTnN6
/////////////////////////////////////////////////////////////
21.00 - 22.00 | Konsert med Maria Ryan & Ger O Donnell [IRE]
Maria Ryan & Ger O Donnell har spelat tillsammans i många år, i flera olika konstellationer, inom genrer såsom bluegrass, irländsk trad och klassisk musik. Deras senaste album heter Motherland och finns tillgängligt på de flesta plattformar. Maria Ryan - Maria är en mångsidig musiker och är verksam inom genrer som: irländsk trad, roots, jazz och klassisk musik. Hon har turnerat världen runt med bla Carlos Nunez och Irlands ledande samtida orkester 'The Crash Ensemble'. Maria spelar på en Claude Lebet-fiol, med stöd av Music Network's Music Capital Scheme, finansierad av Institutionen för konst, kulturarv, regionala frågor, landsbygd och Gaeltacht. Ger O Donnell - Ger är baserat i Co Clare, och är en professionell turnerande musiker och producent. Han har spelat tillsammans med hyllade artister över hela världen inom flera folkmusikgenrer, Ger medverkar på otaliga album och är en skicklig multi-instrumentalist och sångare, mest känd för gitarr.

22 APRIL

Kl. 19.00 Livestream

232 STRÄNGAR
FACEBOOK EVENT



I 232 strängars musik samsas tradition och improvisation i valser, polskor och slängpolskor som med full fart drar fram och tar publiken och dansgolvet med sig. Med fiol, piano, kohorn och röster möts de två musikerna Frida Höfling och Emma Engström i ett tätt och dansant samspel där det är nära till skratt och glädje, nära till funderingar och eftertänksamhet. Stämningen i den nordiska folkmusiken är hjärtat i musiken och dansen är drivkraftenoch här berättas historier mellan strängarnas klanger och kohornets vemodiga rop och råa styrka.

13 MAJ

Kl. 19.00 Streamad Konsert

BUREK DUO

World Sessions bjuder in till ännu en digital konsert, denna gång med Burek Duo,  från Hajom i Marks Kommun.
Andreas Krambias och Maria Doumeni Cronholm träffades i Thessaloniki, Grekland, hösten 2019. Maria var utbytesstudent på Makedoniska Universitetet när deras gemensamma lärare Thymios Atzakas introducerade dem för varandra.
Kombinationen av deras instrument, cello och oud, samt deras olika musikaliska bakgrunder inspirerade dem till att börja spela tillsammans - och så skapades Burek Duo.
Med stor lekfullhet och passion tar sig Burek Duo an melodier från när och fjärran med ambitionen att sätta sin egen färg och prägel på dem.
Deras repertoar består av bland annat traditionell folkmusik från Grekland och Cypern, klassisk musik från det osmanska riket, såväl som svensk folkmusik.

3-5 SEPTEMBER Göteborg Folk Festival
www.goteborgfolkfestival.com 


Det blir en festival även i år!

Göteborg Folk Festival bjuder in till en helg full av konserter, workshops, jam och gemenskap. Läs mer om programmet och håll er uppdaterade på www.goteborgfolkfestival.com eller här på Facebook.

Göteborg Folk Festival arrangeras i linje med de restriktioner som gäller för att undvika smittspridningen av covid-19. Tillsammans skapar vi en trygg och betydelsefull festivalupplevelse.

15 SEPTEMBER
Fysiskt konsert: Mosaik Konstcafé

Ahmad Al-Khatib & Lena Nowak

The group consisting of oud player and composer Ahmad al Khatib and polish
clarinet player Lena Nowak is known for music by many described as
“enchanting”. With a repertoire of contemporary pieces by al Khatib weaving together the heritage of arabic music with brave new ideas, the duo explores simplicity and complexity, melody and harmony woven together in an intricate rhythmical framework. Stylistically standing out from anything you have ever heard before, they will take you on a journey through the great emotional landscape.

8 Oktober

232 STRÄNGAR
Folkmusikkaféet Allegården


Kom och fira skivsläpp!

I 232 strängars musik samsas tradition och improvisation i valser, polskor och slängpolskor som med full fart drar fram och tar publiken och dansgolvet med sig. Med fiol, piano, kohorn och röster möts de två musikerna Frida Höfling och Emma Engström i ett tätt och dansant samspel där det är nära till skratt och glädje, nära till funderingar och eftertänksamhet. Stämningen i den nordiska folkmusiken är hjärtat i musiken och dansen är drivkraftenoch här berättas historier mellan strängarnas klanger och kohornets vemodiga rop och råa styrka.

22-23 OKTOBER
Fru Skagerrak
22/10 - Folkmusikkaféet, Allégården, Göteborg
23/10 - Vänna Gård, Mossviken Vänna


Fru Skagerraks musik tar dig med på en resa genom Skandinavien; från lågland till bergen, från långsamma melodier till brusande polskor, i dur och i moll, och allt däremellan. Fru Skagerrak består av tre musikere – en fra hvert av de skandinaviske landene: Maja Kjær Jacobsen fra Danmark, Elise Wessel Hildrum fra Norge og Anna Lindblad fra Sverige.


2-5 SEPTEMBER
Planetafestival 2021
www.planeta.se

25-27 NOVEMBER
25/11 - Café Hängmattan, Göteborg (Eventlänk)
26/11 - Hajom, digitalt & fysiskt (Eventlänk)
27/11 - Pilgrimspop, Bengtsfors (Eventlänk)
Trio Katastrofa

Vild balkanmusik och tunga polskor! Trio Katastrofa blandar musik från främst Bulgarien och Skandinavien i en galen mix som de kallar Skandi-Balkan Folk-Punk. Medlemmarna möttes redan 2009 då Matija studerade i Göteborg och har spelat ihop i otaliga band och projekt sedan dess. Trion tog sin fasta form omkring 2016 och har turnerat flitigt runt om i Europa och Chile de sista åren.

Bandet består av den slovenska dockteater- och dragspelsvirtuosen Matija Solce, den multi-genrekunniga svensk-chilenska percussionisten Stefan Hedborg samt Umeå-födda violinisten Sofia Högstadius som specialiserat sig inom bulgarisk folkmusik.


9-12 DECEMBER
9/12 - Café Hängmattan, Göteborg (eventlänk)
10/12 - Hajom, TBA
12/12 - Dalsland, TBA

Glöggkompaniet

Med sången i fokus och med rötterna i nordisk, skottsk folkmusik och visa gör gruppen vemodiga, dansanta och medryckande tolkningar av vintermörkrets låtskatter. Ta del av en stämningsfull julkonsert som sprider glädje och ljus i årets mörkaste månad. Med stort engagemang och en rejäl dos entusiasm låter bandet influenser från jazz, salsa och amerikansk old-time blandas med en stor kunskap om, och kärlek till, den svenska och keltiska folkmusiken.

Lekfullhet och känsla av gemenskap som vi förknippar med julfirandet. Den variationsrika, akustiska instrumenteringen gör att bandet med lätthet hanterar de flesta slags scener. Detta vare sig det krävs lågmäld stämningsmusik, elförstärkt röj eller vadhelst som skulle kunna finnas däremellan - allt med en energi som sprider glädje och ljus i vintermörkret!

Nyaste tillskottet i Glöggkompaniet är violinisten Davy Garner från Glasgow, som introducerat det skotska kulturarvet in i bandet.
Bandet är baserat i Göteborg,SE.

Duka upp hemma med lussefika och kom i julstämning med Glöggkompaniet!

2020

10 December 2020
Julkonsert med Glöggkompaniet [LIVESTREAM]
Thursday 03 December 2020 Christmas Session - Glöggkompaniet 


Thursday 26 November 2020 - World Session (Celtic) - Davy Garner


Thursday 19 November 2020 - World Sessions - Andreas Krambias


Thursday 12 November 2020 - World Sessions - Anna Frykstam

Thursday 05 November 2020 -  World Sessions - Jonas Pour Mozaffar

29-30 October 2020 - World Sessions  Grekisk Afton - Tiganites Meres

Thursday 29 October 2020 - Greek Concert / session - Sotirios Agnantopoulos


Thursday 22 October 2020 - World Sessions - Lies Hendrix


Thursday 15 October 2020 - World Sessions - Thor & Olle

Thursday 08 October 2020 - World Sessions - Alexandra Nilsson

Thursday 01 October 2020 - World Sessions - Maria Doumeni

Thursday 24 September 2020 - World session - Nisse Blomster

Thursday 17 September 2020 - World Sessions - Celtic Session - Davy Garner

Sunday 13 September 2020 - World Session- Göteborg Folk Festival 2020

10 DECEMBER

Livestream

Glöggkompaniet (SE) 


World Sessions bjuder in till en digital julkonsert med inga mindre än folkmusikkvartetten Glöggkompaniet!

Efter några års uppehåll är Glöggkompaniet tillbaka! I år görs konserterna i en mindre sättning med Agnes Åhlund, Emma Engström, Linnea Aall Campbell och Björn Petersson - live från Studio Epidemin i Göteborg. Med sång, fiol, dragspel, piano och bas sprids julstämning i traditionella och välkända som okända julvisor i folkton.

Med sången i fokus och med rötterna i nordisk folkmusik och visa gör gruppen vemodiga, dansanta och medryckande tolkningar av vintermörkrets låtskatter. Ta del av en stämningsfull julkonsert som sprider glädje och ljus i årets mörkaste månad.

5-6 NOVEMBER

Mosaik Konstcafé (allmänna v 16 Göteborg)

Tiganites Meres (GR) 


'Tiganites Meres' är ett grekiskt rebetiko-band bestående av fyra kvinnliga musiker från Thessaloniki och Aten. Bandet startades för att lyfta kvinnliga musiker i den annars mansdominerade genren rebetiko. Deras repertoar baseras på de två grekiska musikstilarna rebetiko och smirneiko, som förenar grekisk och turkisk musiktradition i perfekt harmoni.

Bandets medlemmar kombinerar sina kunskaper och erfarenheter kring dessa två genrer med sina egna personliga stilar som tar ett nytt grepp om denna tidlösa musik.

Bandmedlemmar
Lina Alatzidou: sång och slagverk
Eirini Zogali: bouzouki och baglama
Athena Lambiri: gitarr och sång
Haroula Tsalpara : dragspel, baglama och sång

VÅRA SAMARBETSPARTNERS

| ABF | Musik över Kattegatt | Planeta Festival | Mosaik konstcafé  | Förvaltningen för kulturutveckling

WORLD SESSIONS FÅR STÖD FRÅN

 | Västra Götalandsregionen | Göteborgs stad |